Válassza az Oldal lehetőséget

#apródolgok – Zsuzsi

2018.09.11.

#apródolgok
Reggel gyorsan megvetni az ágyat. Két különböző reggelit készíteni a lányoknak. Kávét főzni. Nap közben többször felsöpörni a gyerekek által elhagyott morzsákat. Betenni a ruhákat a mosógépbe, szárítóba. Kivenni azokat. Gyorsan ki-bepakolni a mosogatógépet. Meglocsolni a virágokat. Odatenni egy gyors ebédet. Ja, a korábban kivett ruhákat összehajtani, elpakolni. Vacsoráról gondoskodni.
Ezek mind apró dolgok, amiket egyesével tíz-húsz perc alatt el lehet végezni. Mégis, ha csak a fenti tennivalók idejét összeadjuk, akkor napi több órányi tevékenyégről beszélünk.

Ezt nevezik láthatatlan munkának.

Historikusan a láthatatlan munka nagy része a nőkre hárult, mert a férfiak éppen kint a nagy világban kalandokban vettek részt, hogy megmentsék a „gyengébb” nemet, majd a későbbiekben eltartsák őket és a gyerekeiket.
Szerencsére a mi generációnkban a láthatatlan munka egyre jobban megoszlik a családokban, és a pénzkereset sem csupán a pár egyik tagjának a feladata.
Ahhoz viszont, hogy mindez kiegyensúlyozottan és megfelelően működjön, mindegyik fél elégedett legyen, ahhoz tudatosan kell tervezni.
A gyerekvállalás időszaka az, amikor az eredeti rendszer – mindkettő fél dolgozik, megvan a saját egzisztenciája – felborulhat és könnyen belecsúszhatunk abba, hogy a fent említett apró dolgok, teendők lassan csak egy ember feladatai lesznek, hiszen ő van otthon a gyerekekkel, így az idejébe végülis belefér.
Ekkor szükséges az újratervezés és a feladatok újraelosztása, hogy senki ne érezze túlterhelve magát, de a háztartás se omoljon össze és a gyerekek is, szülők is boldogok maradjanak.

apródolgok-lehullott almák az út szélén
Ti hogy osztanátok fel a feladataitokat? Gondolkodtatok már erről korábban a gyerekvállalás előtt, vagy eszetekbe jutott, hogy ez szükséges lehet majd a jövőben?

– Zsuzsi –

Gyere, beszélgess velünk!  – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #apródolgok írásunkat is!

 

Ezek a posztok is érdekelhetnek:

Archívum