Válassza az Oldal lehetőséget

#apénznemboldogít – Vica

2018.04.10.

#apénznemboldogít, de a hiánya boldogtalanná tesz.
Mindennapi bizonytalanságot szül, kemény döntési helyzetekbe kényszerít, bűntudatot, stresszt eredményez.
Soha nem voltam még igazán pénzszűkében, hál’isten, de éltem már gyakornoki fizetésen, volt már svájci frankos hitelem, kezdtem már külföldön, aztán itthon, ha nem is a nulláról, de a belépő szintről.

Tudjátok, mi az érdekes? Visszatekintve, minden rajtam múlt. Felső-középosztályból származó fiatalként megvolt a lehetőségem, hogy tanuljak a pénzről, hogy félretegyek, hogy költségvetést írjak. Kaptam támogatást, hogy tudatosan tervezzek, keressek és költsek. Mégis, 28 éves koromig számtalanszor előfordult, hogy 20-ra már elfogyott a havi keret, hogy jojózott az a kicsi megtakarítás is, hogy impulzívan vásároltam és vakon megbíztam a könyvelőkben és a banki dolgozókban.

#apénznemboldogít - tárca

Aztán 2016-ban a kezembe adták az Ősember a pénztárcámban című könyvet, tavaly pedig rátaláltam a 30-as nyugdíjas előadására is. Azóta sokak történetét meghallgattam, akik a tudatos pénzkezelés miatt ma már úgy tölthetik a napjaikat, ahogy nekik a legkellemesebb. Akik nem csak az idejüket váltják be pénzre egy cégnél, hanem akár alkalmazotti státuszban is vállalkozóként tekintenek önmagukra és akik csak olyan dolgokra költenek, amik valóban hasznosak és/vagy hosszú távon igazán örömet okoznak nekik.

Azóta rendszerben gondolkodom a pénzről és a boldogságról, a függetlenségről, a biztonságról, amit hozhat.

Az, hogy milyen megbízásokat vállalok el, hogy milyen mindennapi tárgyakat és ruhákat veszek, mennyit eszek étteremben és hogyan főzök otthon, hogy mennyit költök számomra kedves e-könyvekre és repjegyekre, hogy miket ajándékozok másoknak, ezek mind összefüggenek azzal, hogy milyen rövid-, közép-, és hosszútávú céljaim vannak, s ezeket milyen pénzügyi tervezéssel lehet megvalósítani.

Még nem tökéletes a rendszer, hiszen igazán csak két éve tanulom, de már elég ahhoz, hogy legyenek kérdéseim és merjek pénzügyekről véleményt formálva beszélgetni, így fejlődve nap mint nap.

Úgy gondolom, hogy ma kell boldognak és tudatosnak lennünk, hogy a jövőben is biztonságban lehessünk.

– Vica –

Gyere, beszélgess velünk! 🙂 – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #apénznemboldogít írásunkat is!

Ezek a posztok is érdekelhetnek:

Archívum