Válassza az Oldal lehetőséget

#randompéntek #hungarianbadasswoman

2018.03.16.

#randompéntek
#hungarianbadasswoman
Nem csak a 20. század van tele igazi badass nőkkel – minden történelmi kornak megvannak a maga női úttörői, és nincs ez másképp a magyar történelemmel sem.
Március 15-e kapcsán engedjétek meg, hogy bemutassam nektek az egyik nagy kedvencemet, akit sokáig én sem ismertem, aztán egy kiselőadásra készülve leesett az állam, amikor róla olvastam.

Ismeritek Mária főhadnagyot?

Lebstück Mária 1830-ban született, egy különösen jómódú családba. Bécsben jogásznak tanult, mégis, mikor kitört a bécsi forradalom, a harcmezőn is tenni szeretett volna az ügyért. Azt hiszem, mind el tudjuk képzelni, hogy az 1800-as évek közepén nőként erre mennyi esélye volt.

Máriát viszont nem olyan fából faragták, hogy itt véget is érjen a története. Levágta a haját, álruhába bújt és Lebstück Károly néven beállt az egyetemi légióba. Később a magyar honvédséghez is csatlakozott és több fontos ütközetben, például a híres komáromi csatában is szerepet vállalt. Amikor azonban az egyik harc során megsebesült, kórházi ellátásra szorult, s ekkor derült ki a neme.
Hősies helytállásáért azonban főhadnagyi ragot kapott.
Jövendőbeli első férjével is Buda ostroma alatt szerettek egymásba, és stílusosan házasságot is a harcmezőn kötöttek.
Mária több alkalommal is bizonyította rátermettségét. Volt, hogy három császári katonával küzdött meg egymaga, de a vesztes verpeléti csata után, ahelyett, hogy saját magát mentette volna, még 86 (!!!) társát sikerült biztonságba helyeznie.

Történetét Jókai Mórnak mesélte el a halálos ágyán, mely később egy kevésbé sikeres operettet is ihletett – Mária főhadnagy nevét viszont ennek köszönhetően ismerte meg a szélesebb nyilvánosság.

Azért ehhez 170 évvel ezelőtt nem kevés kurázsi, elszántság és önbizalom kellett. Fogalmam sincs, hogy ha az akkori idők szerint, gyerekkoromtól azt sulykolják belém, sőt, el is várják, és az a természetes, hogy én vagyok a „gyengébbik nem”, hogy a „nő nem ember”, hogy az „asszony helye a gyerek mellett/a konyhában van”, hogy „a nőket meg kell menteni”, akkor képes lettem-e volna hasonló elszántságra. Valószínűleg nem. Minden tiszteletem ezért Lebstück Máriáé.
(És ha már a történelemkönyvek valamiért mindig elfelejtik megemlíteni a nevét, legalább mi, nők tartsuk meg a kollektív emlékezetben.)

#girlpower

– Dóri –

kép forrása: http://netfolk.blog.hu/2016/03/03/lebstuck_maria_fohadnagy

Gyere, beszélgess velünk! 🙂 – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #randompéntek írásunkat is!

Ezek a posztok is érdekelhetnek:

Archívum