#sisterhood – Dóri

#sisterhood
Véresszájú femináci. Harcos amazon. Szőröslábú leszbikus. Családellenes férfigyűlölő. Sok mindennek voltam már titulálva szemtől-szembe vagy a hátam mögött, ismerőstől vagy a társadalom részéről ánblokk, pusztán azért, mert nem félek kijelenteni, hogy feminista vagyok és nem félek minden alkalommal szóvá tenni, ha nők elleni igazságtalanságot tapasztalok.
Nekem a sisterhood ezt jelenti. Hogy sorsközösséget vállalok minden nővel, és hajlandó vagyok „minden apróságért” bátran kinyitni a számat, felhívni a figyelmet, szőrszálhasogatni. Azokért a nőtársaimért is, akik nem tudnak kiállni magukért, vagy mert nem tehetik, vagy mert nem tanulták meg, esetleg nem akarják észrevenni a rendszer alapvető igazságtalanságait (pl. nőgyűlölő viccek, szexista reklámok, tárgyiasító ábrázolás, áldozathibáztató közbeszéd, stbstb.). A gond csak az, hogy ezek ágyaznak meg aztán annak a légkörnek, ami a súlyosabb erőszakot is elbagatellizálja, és a bűnősök meghurcolását látja abban, amikor valódi felelősségre vonás történik.
Hát én ezért nem fogom be sohasem a számat.

És köszönöm azoknak a bátor nőknek, akik száz-százötven évvel ezelőtt sem fogták be a szájukat, és most nekik köszönhetően szabadon írhatom ezeket a sorokat, tanulhatok, amit akarok és élhetem azt az életet, ami és ahogy nekem tetszik.
Örülök, hogy ők és én, bár más korban éltünk, de mégis értjük egymást. Örülök, hogy bennünk nőkben van valami korszakokon, generációkon és társadalmi osztályokon átívelő sorsközösség. Jó dolog nőnek lenni 🙂

– Dóri –

Gyere, beszélgess velünk!  – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #sisterhood írásunkat is!

2019-03-05T15:16:00+02:002019. Már 07.|Tags: |

#sisterhood – Zsuzsi

#sisterhood
Mivel lehet elősegíteni, hogy a nők támogassák egymást?
1.Oktatással, információmegosztással, motiváló példákkal
Milyen jó lenne, ha a lányok, nők tudnák már fiatal korukban, hogy különféle típusú mellbimbók léteznek, különböző kinézetű, méretű mindenki nemi szerve vagy hogy pontosan hogyan is épül fel. Tisztában lennének a testük működésével a menstruációtól elkezdve a terhességen keresztül a menopauzával folytatólagosan.

#sisterhood lányok az ablak előtt

2.Aktív hallgatással
Milyen jó lenne, ha ténylegesen meghallgatnánk egymást, figyelnénk a másikra! Az aktív hallgatás során a másik fél mondandója, érzelmei vannak a középpontban és egész lényünk a másikat helyezi fókuszba. Kérdésekkel, a lényeg megismétlésével lehet biztosítani a másik felet, hogy valóban figyeltünk. Problémák esetén nem feltétlenül kell megoldási javaslatokkal előállni, sőt! Az aktív hallgatás sokkal többet tud adni, mint azt gondolnánk.

3.A tabutémák elhagyásával
Én hiszem, hogy mindenről lehet beszélni, csupán a módját kell megválasztani. Minél nyitottabb az ember egy bizonyos témával kapcsolatban, annál inkább észreveszi, hogy másoknak is van igénye arról beszélni. Viszont a társadalmi kondicionálásunk miatt bizonyos dolgokról mégis ritkán esik szó: zaklatás, vetélés, megcsalás, stb. Pedig pont ezek a traumatikus élmények azok, amiknél a sorsközösség felvállalása segíthet feldolgozni azt (a szakembert természetesen nem helyettesíti).

4.A jelenlétünkkel
Az, hogy drukkolunk egymásnak, gratulálunk egy siker után, felhívjuk a másikat vagy csak elhívjuk egy kávéra, hogy megbeszéljük az elmúlt hetek eseményeit. Ezek mind apróságok, de mégis óriási jelentőséggel bírnak, hiszen így biztosítjuk a másikat arról, hogy jelen vagyunk az életében. Figyeljük, követjük a sorsa alakulását és osztozunk egymás sikerében, szomorúságában, örömében.

– Zsuzsi-

Gyere, beszélgess velünk!  – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #sisterhood írásunkat is!

2019-03-05T15:11:36+02:002019. Már 06.|Tags: |

#sisterhood – Száva

#sisterhood
Feltűnt már nektek, hogy nőként szinte elvárás, hogy marjuk egymást? Nagyjából hobbi alapon, korosztálytól függetlenül.
Én egyszer megfogadtam, hogy többé nem húzok le más nőket a saját önigazolásomért. Sőt, amikor csak tehetem, megdicsérem a környezetemben élő lányokat, nőket.

#sisterhood, nők együtt

“Ő bekerült a vágyott munkahelyre, lefutotta a maratont, de én legalább nem egyedül tolom esténként a salátát.”
“Ő heti sok edzéssel le tudott fogyni, de én sohasem hanyagolnám el így a családomat.”
“Ő nem ad pénzt az unokájának, de meg is nézheti magát, rá se nyitják az ajtót karácsonykor.”

Tudjátok mennyivel egyszerűbbé válik az élet, ha nincs “de”, hanem helyette csak annyit gondolsz, mondasz, hogy “biztos megvan az oka rá”, “tudja mit csinál”, “szép teljesítmény”?

Esélytelen, hogy valakinek az életébe beleláss és megértsd a múltját, jelenét, motivációit, döntéseit. Egy életünk van, az se versenyfutás: nem leszel jobb, ha a másik béna. A te kudarcaidat nem gyógyítja a másé, azt így is-úgy is neked kell megfájnod. A sikereid sem lesznek kisebbek vagy nagyobbak a másik sikereinek függvényében.

Olyan ritkán dicsérjük meg egymást! Pedig igazából mi, nők tudhatnánk a legjobban értékelni, hogy a másik mire volt képes.
Észrevehetnénk, hogy egy végigvirrasztott, fogzó babás éjszaka után reggel megállt és feltűzte a haját, kihúzta a szemét.
Hogy miközben az egész családnak a hagyományost kell főzni, ő külön salátákat készít magának, hogy vigyázzon az egészségére és az alakjára.
Vagy éppen azt, hogy lemondott a kuckózós, romantikus estékről, azért, hogy egy számára fontosabb célt elérjen és sikerrel járt.

Idén nőnap alkalmából van kedved neked is megfogadni, hogy odafigyelsz erre és nem húzol le más nőket önigazolásképp? Csípős megjegyzések helyett egy csésze kávé az új kolléganővel, egy kölcsönadott szatyor a boltban, egy együttérző mosoly a hisztiző gyerek feje fölött – simán belefér.

Lehet, hogy nem kapod vissza másoktól, de a te napod mégis pozitív és kevésbé mérgező lesz.
Az pont elég, nem?

– Száva –

Gyere, beszélgess velünk!  – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #sisterhood írásunkat is!

2019-03-04T20:12:05+02:002019. Már 05.|Tags: |

#sisterhood – Vica

#sisterhood
Mindenféle biológiai történésünkről szoktunk beszélni: emésztésről, orrfolyásról, pattanásról. Arról, hogy valaki magas-e, hogy ritka-e a haja, milyen árnyalatú a bőre.
A menstruációról nem.

Az valami misztikus, titkos és kellemetlen női dolog, amit diszkréten megoldunk, de nem tárgyalunk meg másokkal (esetleg csak a legbizalmasabb barátnőkkel). Jó esetben a családban az anyukák/nővérek/nagymamák elmondják, mit kell tenni vérzés esetén, de az én nagymamám például az első havijánál azt hitte, hogy halálos beteg.

Fontosnak tartom, hogy a nemi szervek működését és a szexualitást is olyan nyíltan kezeljük, mint a fenti, testünkben/testünkkel zajló dolgokat.

#sisterhood tisztasági betét

Nem kell messze mennünk, hogy olyan lányokkal találkozzunk, akik iskolai napokat vagy munkanapokat hagynak ki a menstruáció miatt. Egy olyan természetes folyamat miatt, amit én például alig veszek már észre, hiszen a hangulatingadozáson és a gyakrabbi zuhanyzáson kívül nem befolyásolja az életemet. Vannak viszont nők, akik nem tudják megoldani – tudás és/vagy anyagi lehetőségek hiányában – a kifolyó vér megfelelő elvezetését és a ruháik védelmét. Számukra havonta egy hét maga a megaláztatás és a kellemetlenség.

Javaslom, hogy nézzétek meg a Period. End of sentence című Netflix dokumentumfilmet a témában. Egy indiai férfi és a társai kezdeményezéséről szól, akik olcsó és hatékony intim betétek készítésére szolgáló gépeket állítanak fel rászoruló közösségeknek.

De megkereshetitek a cikkeket és videókat, amelyek Kívül Belül Boldogság Szandra és Huszka Ági stylist közelmúltban lezárt “nemluxustáska” kampányáról készültek. Ezekben például arról is szólnak, hogy szuper ötlet a menstruációs kehely a rászorulóknak, hiszen évekig használható, csak ha nem megoldott a fertőtlenítése, akkor nem biztonságos a használata. Ezért a kampány során inkább egyszer használatos intimbetéteket kértek adományként.

Bátorítalak titeket, hogy beszéljetek olyan nyíltan a menstruációról, ahogy egy nátháról vagy egy hajszínről teszitek. Nőkkel és férfiakkal egyaránt.

Adj megfelelő intimbetétet egy nőnek, és a vérzése napjain is meghódítja a világot. Ellenkező esetben minden hónapban eggyel hátrébb lép.

– Vica –

Gyere, beszélgess velünk!  – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #sisterhood írásunkat is!

2019-03-04T12:33:26+02:002019. Már 04.|Tags: |