#feszültségalatt – Vica

#feszültségalatt
Gondolom veletek is előfordul, hogy csináljátok a napi teendőket és egyszer csak eszetekbe jut, hogy valami nem sikerül, vagy valami hogyan romolhat el, az a valaki biztos negatívan reagál majd rá, ez meg ez a rossz dolog történhet, stb. Ezt a hirtelen gondolatot továbbiak követik, mindenféle szcenáriók, amikben te húzod a rövidebbet az élettől. Mi lesz ha… és mi lesz ha…

Én túl sokszor kapom magam azon, hogy üldögélek a kanapén, laptoppal az ölemben és kiver a víz. Vagy a buszon kapaszkodva felmegy a vérnyomásom. Vagy rosszabb esetben el is sírom magam – nálam ezt váltja ki a stressz.

#feszültségalatt - gondolkozó lány

Nemrég olvastam Amber Rea könyvét, a Choose wonder over worry-t (Aggódás helyett válaszd a kíváncsiságot). Amber arra bátorít, hogy olyan esetekben, amikor az aggódás és az idegesség átvenné a tested és az agyad felett a hatalmat, ne negatív érzésekként tekints rájuk, amik maguk alá gyűrnek. Fogadd ezeket az érzelmeket ismerős, régi barátként és szemléld őket, mint rajtad kívülállót.

Az utóbbi hetekben én is megpróbáltam ezt a módszert, bár be kell valljam, akadnak nehézségeim az érzelmeim megszemélyesítésével. A koncepció viszont nem ismeretlen, Elif Shafak (Fekete tej) és Elizabeth Gilbert (Kreatív élet, félelem nélkül) könyveiben is olvastam már róla.

Üldögélek tehát a kanapén és végigfut rajtam ez a stressz-hullám. Leizzadok, fátyolos lesz a szemem, a pulzusom egyre szaporább. Ma már, egyre gyakrabban, képes vagyok emlékeztetni magam, mintegy kívülről nézve a testem (nagyon meta, tudom), hogy valójában semmi sem történt. 15 perccel korábban is ugyanott, békében üldögéltem. Azóta is egy nyugodt, biztonságos szobában vagyok, rossz híreket sem kaptam. Az aggasztó dolgok csak a fejemben történtek. Ekkor néha már sikerült kicsit “látogatókként” tekinteni ezekre az érzelmekre. Hangosan megköszöntem az emlékeztetőjüket, hogy a témával bizony foglalkoznom kell, esetleg fel is írtam a telefonom jegyzetei közé. De ezt követően el is köszöntem tőlük, elég volt a látogatásukból. Remélem, hogy ezzel a módszerrel minden alkalommal kicsit kevésbé lesz viharos a vendégeskedésük.

Ti hogyan kezelitek ezeket a mindennapi feszültségeket?

– Vica –

Gyere, beszélgess velünk!  – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #feszültségalatt írásunkat is!

2019-03-11T23:07:39+02:002019. Már 14.|Tags: |

#feszültségalatt – Száva

#feszültségalatt
Megkérdőjelez, játszmázik, provokál – és érzem, ahogy a stressz elönti a testem. Megfeszül a nyakam, begörcsöl a gyomrom és megremeg a hangom a mondat közepén a felháborodástól.
Megoldom a helyzetet, kompetens vagyok, tudom. Mégis, mikor egyedül maradok, kiszalad a számon egy cifra szitkozódás. Kiabálni és futni tudnék, a gondolataim csak ekörül forognak, tovább bosszant az egész.

Idáig azt hiszem sokaknak ismerős a helyzet. A kérdés, hogy megvan-e az eszköztár, hogy ez a feszültség ne rágja bele magát az egész napunkba. Te le tudod tenni ezt a súlyt?

#feszültségalatt izzó

Évekig dolgoztam ügyfélszolgálaton, ahol 2 hívás között 40 másodpercem volt erre. A bonyolultabb ügyeket persze a nap végéig is elvittem. De a kapun kilépve már kezemben volt a telefon és kibeszéltem magamból a stresszt valakinek, akiben semmilyen érzelmet nem keltettek ezek a helyzetek.

Talán ebben van valami univerzális: magunkban is meg kell találni azt az állapotot, ahova a feszültség már nem ér el.

Ha nem sikerül ez a kihívás, majd lesz máshol másik.
A munkahelyed már másnaptól megoldana mindent nélküled, bármit is hiszel.
Anyagilag is sok mindent ki lehet okoskodni, ha muszáj.
A szűk családot leszámítva igazából mindenhol pótolható vagy, de ők is képesek téged hosszabb-rövidebb ideig nélkülözni.

Ha az élet valóban fontos dolgait vesszük számba, az nem lesz egy hosszú lista. Azok megérdemlik ezt a testi-lelki megfeszülést, de lássuk be, ritkán igénylik.

Ez a módszer és gondolatmenet segít számomra a helyükön kezelni a dolgokat. Mert folytonos feszültség alatt élni, dolgozni, szeretni csak megterhelő, de semmiképpen nem érdem, elismerés vagy a siker jele.

– Száva –

Gyere, beszélgess velünk!  – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #feszültségalatt írásunkat is!

2019-03-11T23:08:10+02:002019. Már 13.|Tags: |

#feszültségalatt – Zsuzsi

#feszültségalatt
A néni csak mondja a magáét, mert valaki véletlenül rálépett a lábára. Káromkodásokat szór a kora negyvenes férfi, mert túl hangosan nevetnek a gyerekek a buszon. A fiatal srác, fülhallgatóval a fülében, rácsap a kombínó ajtajára, mert épp előtte zárult be. A babával közlekedő hölgy nekitolja a babakocsit az előtte állónak, mert az túl lassan halad kifele.
Mindenki feszültségben él a mindennapokban.
Az emberek felvesznek egy védekező mechanizmust. Támadással védik magukat, gyakran a nem létező rosszindulat ellen.
Fel vannak készülve, hozzá vannak szokva, hogy minden ellenük van, ha valami mégis értük, az a ritka kivétel. Nem is nagyon hiszik el.

#feszültségalatt kötél
Nem tudják kommunikálni a negatív érzéseiket ott, akkor, abban a pillanatban. Vagy agresszivitás, akár passzívan, vagy leblokkolás a reakció.
A pattanásig feszült idegek, a fáradtság, a létbizonytalanság, a ki nem mondott problémák súlya pattanásig feszíti az idegszálakat. Legtöbbször pedig akkor szakad ki minden, amikor a legkevésbé várja az ember.
A feszültség a legrosszabb énünk legrosszabb mintáit hozza ki belőlünk, ha nem dolgozunk tudatosan a kezelésén.

Ti tudjátok kommunikálni idegen felé is a negatív érzéseiteket? Milyen trükköket ismertek feszültséglevezetésre?

– Zsuzsi –

Gyere, beszélgess velünk!  – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #feszültségalatt írásunkat is!

2019-03-11T23:07:10+02:002019. Már 12.|Tags: |

#feszültségalatt – Dóri

#feszültségalatt
Először csak egy felvillanó gondolat, egy rossz érzés. Eltűnik. Aztán némi idő elteltével ismét bekúszik a fejembe. Ilyenkor már jön vele egy nyugtalanító vízió is. Nem, nem, nem. Nincs semmi baj. Persze ilyenkor már pontosan tudom, hogy baj van. Vagyis lesz, hamarosan. A nyugtalanító érzés egyre sűrűbben bukkan fel, míg már csak percekre vagy másodpercekre tudom kiverni a fejemből. Aztán átveszi az uralmat: a tudat beszűkül, SEMMI másra nem tudok gondolni, csak a rossz érzésre és arra az ezerféle legrosszabb forgatókönyvre, ami következhet.

#feszültségalatt
Mostanában ilyenkor felemelem a telefont, és felhívok egy nagyon kedves hangot. Neki elhiszem, hogy meg tudok birkózni a helyzettel. Tudom, hogy ő elhiszi nekem, hogy baj van, még akkor is, ha szerinte nincs. Fogja a kezem és visz magával. Aztán kisüt nap. Végigcsináltuk. Végigcsináltam.

– Dóri –

Gyere, beszélgess velünk!  – Kommenteld a posztot Facebookon!

Nézd meg a többi #feszültségalatt írásunkat is!

2019-03-11T23:05:31+02:002019. Már 11.|Tags: |